LA LLUM DE LA PAU DE BETLEM

Cada any quan s’acosta el Nadal, els escoltes i guies d’arreu del món comencen a treballar en el seu projecte més internacional, la Llum de la Pau de Betlem. Des de ja fa anys, els Escoltes i Guies d’Àustria viatgen a Betlem i allà encenen una espelma. Un cop han retornat a Viena, se celebra un acte ecumènic on, d’aquesta primera espelma, se’n n’encenen centenars d’altres, a través de les quals la flama es va escampant arreu del món, simbolitzant la pau que esperem que arribi a tots els racons del nostre planeta.

A Catalunya, cada any arriba a una seu diferent dels Minyons Escoltes i Guies de Catalunya i organitzen un acte de rebuda amb un lema que és la base d’aquest acte i de diferents activitats que proposen per als diferents grups. 

Enguany el lema és: “Llum Km0, apropa la pau”, amb aquest lema ens suggereixen de treballar la pau tot aprofundint en les formes de pensar i fer en relació amb el consum. El Papa Francesc, a la seva carta “Laudato Si” diu això:

“[Els paradigmes de pensament realment influeixen en els comportaments. L’educació serà ineficaç i els seus esforços seran estèrils si no procura també difondre un nou paradigma a propòsit de l’ésser humà, la vida, la societat i la relació amb la natura. Altrament, continuarà avançant el paradigma consumista que es transmet pels mitjans de comunicació[.]” (Laudato Si, 215)”.

En lloc d’un paradigma consumista recomanen un paradigma de responsabilitat. Reflexionant sobre les nostres decisions de consum, podem entendre les conseqüències que aquestes tenen sobre la justícia i pau del nostre entorn.

Quan comprem unes taronges, una samarreta, un mòbil, o qualsevol altra cosa, ens podem preguntar sobre els valors que les nostres accions potencien. Estem afavorint l’explotació de les persones i del medi natural o bé afavorim una economia justa que enforteixi la societat i la relació entre les persones? Com a persones implicades en la societat, volem educar-nos en el consum responsable que ens permet viure de manera concreta els valors de la solidaritat i el de la construcció d’un món millor. 

La pandèmia de la covid ha comportat un aprenentatge a molts nivells. Un fet que hem redescobert és la importància de les xarxes interpersonals properes. Aquestes xarxes ens són imprescindibles per tirar endavant en situacions de crisi. Volem que la llum de la pau d’enguany sigui una llum de kilòmetre zero. Volem apropar la llum de la pau, tenint cura i reflexionant sobre les relacions interpersonals properes, ja siguin familiars, personals, del teixit econòmic local o socials. Volem cuidar el benestar personal de tots i totes. 

Finalment, no podem oblidar tampoc que la pau interior no és un producte de consum.  Consumir més no ens farà més feliços. La pau interior no la podem comprar amb diners, sinó que l’hem de viure, construir, acollir. En la nostra xarxa propera podem esforçar-nos per a crear un lloc bo, on sentir-nos nosaltres mateixos i en harmonia amb els altres. És en aquest lloc on creix la pau. 

Ens proposen, doncs, portar la llum al nostre quilòmetre zero. Apropem la pau!

Els amics de Vilassar (comunitat d’on era el rector Mn. Toni abans de venir a Sant Andreu) han participat els darrers anys de l’acte de rebuda de la Llum de la Pau, per seguir escampant-la des de Vilassar, i això van fer quan ens la van portar a Sant Andreu uns dies abans de Nadal. Ara ens toca a nosaltres seguir escampant la Llum de la Pau, una llum petita, una espelma encesa, però que representa la força dels milers de persones que se l’emporten a casa, amb l’esperança i la fe que, escampant-la, estan posant un granet de sorra per millorar el món. 

En aquest vídeo hi trobareu una presentació de la idea de fons de la proposta, no us el perdeu!

Altres notícies de la Parròquia

Contacte

Campanas-Parroquia-Sant-Andre-Barcelona
Aquest lloc fa ús de cookies per millorar la teva experiència    Més informació
Privacidad